Psiholog, psihiatru sau psihoterapeut?
Da, chiar mari, dar și asemănări la fel de mari, de unde și confuzia ce există vis-a-vis de aceste profesii, ca să nu amintim și de cele induse de diversele ,,para" și pseudo-științe care oferă ,,soluții miraculoase" (din păcate de multe ori cu consecințe foarte grave) pentru rezolvarea problemelor emoționale.
Psihiatria și psihologia sunt două meserii distincte în ceea ce privește formarea și a modului de lucru, însă din punct de vedere a obiectului lor, atât una cât și cealaltă sunt interesate de comportamentul uman, funcțiile psihice și psihopatologie (tulburările psihice).
Psihiatru este cineva care a absolvit facultatea de medicină și a urmat rezidențiatul (specializarea) în psihiatrie devenind astfel medic psihiatru. El este singurul din categoria specialiștilor în sănătate mintală care poate practica farmacoterapia (terapia bazată pe administrarea de medicamente).
Psihologul, în schimb, este absolvent al facultății de psihologie. Însă nu oricine termina facultatea de psihologie este automat psiholog, ca de altfel și în cazul medicilor! Psihologii urmează după facultate un program suplimentar de formare într-o anumită direcție.
Direcțiile mari de formare - recunoscute și validate în Romania sunt: psihologie clinică și psihoterapie, psihologia muncii, transporturilor și serviciilor, psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională și psihologia apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Astfel, absolvenții facultății de psihologie urmează anumite programe de formare (master, cursuri acreditate, programe de supervizare) pentru a se specializa pe unul dintre domeniile menționate mai sus. După terminarea acestora se adresează Colegiul Psihologilor din România, care în urma unei evaluări le dă acreditare pe un anumit domeniu. Dintre aceștia, psihologii clinicieni sunt specializați pe evaluarea și psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea stării de sănătate mintală a diferitelor categorii de persoane dar și intervenții scurte focalizate pe probleme specifice. O să îi întâlniți în special în clinici și spitale. De reținut că, psihologul clinician are rolul de a investiga, testa și a pune diagnosticul și nu de a vindeca pacientul. Acest ultim aspect fiind atributul psihiatrului și psihoterapeutului.
Psihoterapeut este o persoana care, fiind deja medic sau psiholog (sau având pregătire în filosofie, asistență socială, pedagogie specială sau teologie), a mai făcut o formare, anume o școală de psihoterapie (încă 4 - 5 ani, după terminarea facultății), cum este de exemplu, psihoterapia cognitiv comportamentală, psihanaliza, psihoterapia pozitivă, psihoterapie existențială etc. Psihoterapia este intervenția psihologică asupra mecanismelor implicate în sănătate și în boală. Cu alte cuvinte psihoterapia te ajută să-ți rezolvi anumite probleme emoționale sau să modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil. Așadar, dacă ai o problema cu anxietatea, depresie, tulburări alimentare sau alte probleme similare e nevoie să ceri sprijinul unui psihoterapeut.
Deși procesul de alegere a specialistului este în bună parte unul subiectiv (informații pe care le deținem, preferințe, disponibilitatea acestora etc.) este bine să ții seama și de unele aspecte obiective (în completarea delimitărilor făcute mai sus), cum ar fi: persoana la care apelezi să aibă pregătirea de specialitate, să fi absolvit cursuri licențiate de psihologie, medicină și/sau formare în psihoterapie dovedite prin diplome și/sau atestate (de obicei sunt afișate în cabinete, dacă nu solicitați-le!)să fie licențiat de Colegiul Psihologilor din România - în cazul psihologilor și psihoterapeuților; sau de Colegiul Medicilor din România în cazul psihiatrilor. Poți consulta pe site-urile acestora registrele cu psihologi, psihoterapeuți (Registrul Unic al Psihologilor (R.U.P.) și registrele cu medici.
De ce toate aceste demersuri? Pentru că și în domeniul sănătății mintale există impostură și multă pseudoștiință (fel și fel de practici care se numesc ,,terapii" fără vreo minimă bază teoretică și științifică). Mai mult există și anumite cursuri de scurtă durată (de câteva zeci de ore, adesea la nivel foarte scăzut de pregătire) care sunt ,,foarte apropiate" în mod intenționat de formarea psihoterapeutică (care durează cel puțin 4-5 ani, fără a lua în calcul studiile de bază 3-6 ani) și care pot să înșele mai ales o persoană care este în criză, vulnerabilă și are nevoie de ajutor. Nu uitați, că dacă vă fracturați un membru nu apelați la zidar doar pentru că și el lucrează cu ghips, ci la un ortoped!
Pentru evaluare, consiliere psihologică și psihoterapie în Zalău sau online, puteți să mă contactați prin formularul de contact sau la numărul de telefon 0758 968 280.