7 semne când ar trebui să mergi la psiholog

21.03.2019

Pentru majoritatea dintre noi este o provocare continuă să facem față lumii în care trăim, a vieții cotidiene care se desfășoară, mai mult ca oricând, pe ,,repede înainte" [fast forward]. Problemele cu care ne confruntăm sunt multiple și diverse și par a crește nu a se reduce, precum capetele balaurului din poveste, când îi tai unul îi cresc trei în loc!


Toate acestea se traduc în nivele ridicate de stres care ne afectează în mod negativ nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică. Majoritatea dintre cele mai frecvente afecțiuni fizice, cum ar fi durerile de cap, problemele digestive, tensiunea arterială ridicată, insomnia și un sistem imunitar scăzut, pot fi, în multe cazuri, atribuite stresului. Același lucru este valabil și pentru unele dintre problemele noastre psihologice, cum ar fi furia, iritabilitatea, depresia și anxietatea.

Din fericire, în majoritatea cazurilor găsim, în mod natural, resurse și modalități de a scădea nivelul de stres. Însă atunci când practicile noastre nu mai sunt eficiente în reducerea nivelului de stres căutarea ajutorului nu este doar benefică, ci chiar necesară. Unele din semnele care ne atrag atenția că avem nevoie de consiliere și sprijin psihologic, că modalitățile noastre de a face față situațiilor nu mai sunt eficiente sunt:

Tristețea excesivă - dacă te simți fără speranță, supărat(ă), iritat(ă), ai energie scăzută și/sau gânduri suicidare și nu mai găsești plăcere în activitățile care înainte erau semnificative pentru tine s-ar putea să te confrunți cu o depresie - discuția cu un psiholog este recomandată, acesta îți poate oferi sprijin pentru a trece cu bine de această încercare.

Grijă excesivă - dacă te simți îngrijorat(ă) tot timpul și acest lucru îți afectează abilitatea de a face activități normale și/sau nu poți dormi noaptea din cauza ruminării continue (gânduri care te frământă fără încetare) asupra dificultățile din viața ta, îți recomandăm să căutați ajutor.

Traumă sau abuz - dacă ai trăit orice tip de eveniment traumatizant sau o relație abuzivă, să discuți cu cineva care înțelege prin ce treci sau ai trecut, poate fi extrem de util. Trauma și abuzul pot lăsa cicatrici pe termen lung, care, dacă sunt lăsate netratate, pot avea un impact negativ asupra vieții, a relațiilor și a capacității de a experimenta bucuria sau fericirea.

Probleme în relația de cuplu - dacă te simți neîmplinit(ă) în relația pe care o ai, nu poți comunica cu partenerul, te cerți des sau chiar există violență între voi (fizică, verbală, emoțională) apelarea la consiliere poate fi un pas în însănătoșirea, revigorarea și/sau dezvoltarea relației.

Dificultăți în viață - cu toții ne confruntăm la un moment dat cu situații dificile - pierderea locului de muncă, mutarea într-un oraș nou, divorț, pierderea cuiva drag etc. Când apar asemenea dificultăți și simți că nu poți merge mai departe, că te copleșesc, a vorbi cu un profesionist te poate ajuta să treci peste și să chiar să învingi durerea persistentă.

Obiceiuri proaste și vicii - dacă te confrunți cu orice tip de abuz de substanțe dependente (alcool, droguri, nicotină etc.), cu o tulburarea de alimentației (anorexie, bulimie), dependență de jocuri de noroc, de sex, toate acestea pot fi semne că încerci să rezolvi anumite probleme în moduri nesănătoase și necorespunzătoare și că a-i putea beneficia de ajutorul unui psiholog.

Comportamente obsesive sau compulsive - dacă petreci prea mult timp verificând de numărate ori dacă ai închis ușa, apa, gazul etc. sau te speli obsesiv pe mâini, până îți creezi chiar răni, ție frică să nu te contaminezi și ești copleșit(ă) de gânduri care simțiți că nu le poți controla, amenințat(ă) de angoasă, de culpabilitate, a primi ajutor și consiliere de la un psiholog te poate ajuta să îți pui viața în ordine și să redobândești controlul asupra ei.

În plus, față de ajutor pentru probleme de mai sus sau alte care îți provoacă neplăceri sau sunt debilitante, obținerea unui sprijin profesional îți poate oferi o mai bună înțelegere și cunoaștere a propriei persoane. Deși poate părea înfricoșător să faci primul pas pentru ați rezolva problemele și a învăța să faci față problemelor în moduri mai sănătoase, acest lucru merită din plin pentru a trăi o viață împlinită și cu sens.